GULNEDE SKIBSLOGBØGER I NY KLIMAFORSKNING
Kaptajner på de danske skibe var forpligtet til at føre logbøger og skibsjournaler under deres rejser på verdenshavene. I flere århundreder har skippere og styrmænd på danske skibe derfor registreret alt betydningsfuldt, der foregik om bord, herunder de konkrete vejrforhold. Disse vejrobservationer fra århundreders sejlads under dansk flag udgør i dag en vigtig brik i fremtidens klimaforskning. Observationerne kan bruges som basis i modeller til at forudsige klimaudviklingen og i forskningen. Derudover er skibsjournalerne en enestående kilde til dansk søfartshistorie.
Eksempel på skibsjournal af ‘nyere’ dato. Skonnerten Absalon, 1904:
LOGBØGERNE DIGITALISERES
Det er de skibsjournaler med vejrobservationerne – og en masse andre oplysninger – som fylder godt i det nye materiale på Arkivalieronline. Digitaliseringen af materialet, som vil vare indtil slutningen af 2024, sker under projektet ROPEWALK (Rescuing Old data with People’s Efforts: Weather and climate Archives from LogbooK records). Projektet er et samarbejde mellem Rigsarkivet og Danmarks Meteorologiske Institut og er muliggjort ved en bevilling fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal. Formålet med ROPEWALK er, at stille skibsjournalerne gratis til rådighed for dansk og international klimaforskning og for alle med interesse for maritim historie og hverdagen ombord på de danske skibes verdensomspændende rejser.
Du kan se eksempler fra de allerede digitaliserede skibsjournaler her
Læs mere om Ropewalk-projektet her
Close-up af noget af den klimadata, der kan bruges i moderne klimaforskning:
KLIMAMATCH – SPIL, LÆRING OG CROWDSOURCING PÅ EEN GANG
KLIMAMATCH er afledt af ROPEWALK og giver skoleelever (7.-10. klasse) mulighed for at lære om Danmark som søfartsnation, forstå mere vejrforhold på søen – vind og havstrømme, navigation samtidig med, at de deltager i en storstilet konkurrence – på landsplan, regionalt og på deres egen skole. Alt imens bidrager de aktivt til klimaforskningen.
KLIMAMATCH lanceres foråret 2025 består af et dataindtastningsmodul – swiperen – og en læringsdel – boosteren. Swiperen har karakter af en hygge-tidsspilde-app hvor det gælder om at score flest mulige points, arbejde på din avatar og gennemføre ruter, men er i virkeligheden en dataindsamling og afskrivning af logbøger i små mundrette bidder.
Når eleven indtaster f.eks. en skibsposition eller en temperatur for at gennemføre spillet, er indtastningen vigtig data for kommende forskningsprojekter og dermed elevens bidrag til klimaforskningen.
Læringsdelen består af fakta, en podcastserie og historier og information med direkte eller indirekte relation til skibslogbøgerne. Læringsdelen giver også points, men kræver at den bruges i klassesammenhæng.
(Læringsdelen er stadig under udvikling).
ET DIPLOM FOR DIN INDSATS
Drivkraften i KLIMAMATCH er både spilelementet og det, at man er med til at give sin støtte til klimaforskningen ved at afskrive data fra originale skibslogbøger – data, der reelt kan bruges i beregningen af fremtiden vejr. Når du deltager, medvirker dit bidrag til klimaforskningen. Alle deltagere får til sidst et klimadiplom underskrevet af Rigsarkivet og DMI.